Nasi Kari Berdaging
Bahan-bahan ( 4~5 org )
- 1 kg beras dan air ikut sukatan beras
- 200g daging (dihiris nipis)
- 3 sudu besar serbuk kari
- 2 sudu makan serbuk rempah kurma
- air dan garam
- bhn hiris: 1 biji tomato, 1 cm halia, 5 bj bwg merah, 3 ulas bwg putih dan 1 biji bwg besar
Cara-cara
- tumis bahan yg dihiris. Kemudian masukkan rempah(kedua2 jenis) yg telah dibancuh dgn air. Kacau lagi sampai naik bau.
- Masukkan daging dan masak sampai empuk.
- masukkan bhn tumis ke dalam periuk nasi yg telah disukat airnya.Masak nasi macam biasa.
- tips: sedap juga kalau dimkn dgn telur rebus yg digoreng. Nk special lagi, perap sekejap telur rebus dgn sedikit bhn hiris sebelum digoreng
Nasi Aswan, Ayam goreng Berempah Serai
&
Kerabu taugeh Bonda
- 1 kilo beras Basmati (cuci bersih dan rendam selama 10 minit)
- Air mengikut paras beras
- 1 ekor ayam - potong ikut suka
- 5 biji bawang besar - potong dadu
- 8 ulas bwg putih - dicincang
- 2 jari halia muda - dihiris
- 10 biji tomato segar - dipotong dadu
- 1 tin kecil tomato puree
- 10 biji buah pelaga -dipecahkan
- 5 kuntum bunga cengkih
- 5 cm kayu manis
- 1 sudu teh serbuk lada putih
- 1 cawan minyak conola -
- 1/2 cawan hirisan daun ketumbar
- 1/2 caw daun pudina
- garam secukup rasa
- 1/2 cawan bawang goreng
- 1/2 caw hirisan badam goreng
- 1/2 caw gajus goreng
Cara-Cara:-
- Dalam periuk (bukan rice cooker), panaskan minyak/butter, tumiskan cengkih, pelaga dan kulit kayu manis hingga naik aromanya.
- Masukkan bahan2 dadu dan masaklah selama 5 - 10 minit.3.
- Kemudian masukkan ayam, tomato puree, garam, lada putih , daun ketumbar dan daun pudina. ( letak daun ketumbar dan daun pudina, selepas ayam betul2 masak)
- Gaul rata hingga ayamnya 3/4 masak.
- Keluarkan sosnya dan ketepikan untuk dimasukkan semula dalam nasi nanti.
- Tinggalkan sedikit dan masak lagi ayam hingga empuk.
- Tuangkan beras ke dalam periuk eletrik (rice cooker).
- Tuangkan air ikut sukatan, masukkan sekali sos yg dikeluarkan tadi dan kacau rata.
- Masukkan garam dan tanak nasi sehingga masak.
Ayam Goreng berempah serai
Bahan2 yang diperlukan :-
Bahan2 yang diperlukan :-
- 1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong sederhana)
Bahan dikisar bersama;
- 6 ulas bawang putih
- 7 ulas bawang merah
- 2 inci halia
- 3~4 batang serai
----------------------------
- 3 sb cili kering kisar/ cili boh (lebih/ kurang ikut citarasa)
- 2 sb serbuk kari daging
- 1/2 sk serbuk jintan putih
- 1/2 sk serbuk jintan manis
- 1/2 sk serbuk ketumbar
- 1/2 sk rempah 5 spices (takde pun takpe)
- garam dan aji secukupnye
- 3 tangkai daun kari
- Minyak yang menggoreng
Cara2 memasaknye :-
- Campurkan semua bahan di atas bersama ngan ayam kecuali daun kari dan minyak. Gaul sebati dan biarkan perap selama 1 jam.
- Panaskan minyak dlm kuali. Pastikan minyak berlebihan supaya ayam tenggelam ketika digoreng.
- Masukkan ayam satu per satu dan goreng hingga masak. Taburkan daun kari bila dah 1/2 masak.
- Dah okey, angkat dan toskan minyak berlebihan.
Kerabu Taugeh Bonda
- 300 gm taugeh - basuh dan celur sekejap dgn air panas dan toskan
- 1/2 kg kerang - direbus dan diambil isinya
- sedikit daun pegaga - dihiris halus2
- 4 tangkai daun kesum - dihiris halus2
- 1/3 cawan beras - digoreng tanpa minyak hingga garing sedikit - dikisar halus
- 4 tangkai cili kering - direndam air panas dan tumbuk lumat
- 4 - 5 biji bawang merah - hiris halus
- 1/3 cawan santan pekat
- 1/4 cawan kerisik
- sedikit air asam jawa
- garam secukup rasa
Cara Membuat:-
- Campurkan semua bahan kecuali beras goreng, garam, santan, air asam jawa dan kerisik. Gaul rata dulu.
- Setelah rata baru dicampurkan beras goreng, air asam jawa, santan, kerisik dan garam. Gaul mesra dan seimbangkan rasa.
0 comments:
Post a Comment